Alevi Dedeleri İfade Verdi

Ana Sayfa » Haberler » Alevi Dedeleri İfade Verdi
Tarih : 24 Aralık 2010 - 13:02

Kuran-ı Kerim öğrettikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan Alevi Şeyhlerinin ilk duruşması Samandağ sulh ceza mahkemesinde yapıldı. Duruşmaya Alevi dernek ve federasyon temsilcileri, Hatay milletvekili Gökhan Durgun, Çok sayıda vatandaşın desteği ve alkışları arasında gerçekleşen duruşma 28 Mayıs’a ertelendi. Şeyhleri, Samandağ’dan ve şehir dışından gelen gönüllü 24 avukat savundu.

Samandağ adliyesinde gerçekleşen duruşma saatinden önce adliye önünde toplanan kalabalık bir halk kitlesi duruşmaya gelen şeyhleri alkışlarla karşılayarak destekte bulundu. Duruşmaya, Alevi Bektaşi Federasyonu adına Av. Kemal Derin, Pir Sultan Abdal Derneği yönetim Kurulu üyesi Ali Rıza Aydın, AKAD Adana Yönetim Kurulu üyesi Hasan Atıcı, Karataş Alevileri Kültür Derneği, Karayusuflu sosyal Dayanışma Derneği, AKAD İskenderun Yönetim Kurulu üyesi Nihat Yenmiş, Ehlibeyt Vakfı Başkanı Ali Yeral, Mazlum Der Hatay Şb. İkinci başkanı Mehmet Salmanoğlu, Özgür Eğitim- sen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Ayan ve Samandağ ‘da bulunan yerel dernekler, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Yaklaşık 3 saat süren duruşmanın ardından adliye bahçesinde destek için toplanan halka hitaben konuşmalar yapıldı. Hatay Milletvekili Gökhan Durgun “ Bu konuyu mecliste gündeme getireceğim. Alevi Şeyhlerimizin yaşadığı bu sıkıntılarla ilgili, basın açıklaması düzenleyeceğim. Yalnız değilsiniz. Gönlünüz rahat olsun. “ dedi.

AKAD Adana Yönetim Kurulu üyesi Hasan Atıcı yaptığı konuşmada “ Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak şu sorunun cevabını istiyoruz kendi inançlarımızı çocuklarımıza öğretmek için bir yerlerden izin almamız mı gerekiyor? Bizim Alevi İslam inancını öğrenmemiz konusunda Muaviye ve Yavuz’un kılıcı engel olamadı. Geçmişte olduğu gibi, bugün de yarın da Alevi inancını öğreneceğiz ve çocuklarımıza öğreteceğiz. “ dedi.

Av. Kemal Derin konuşmasında “ Türkiye’nin her tarafında Aleviler ayırımcılığa uğruyor. Bugün burada Şeyhlerimiz ayırımcılığa maruz kalıyorlar. Hiçbir güç hakkımıza sahip çıkmamıza engel olamaz. Alevi çocukları okullardaki zorunlu din dersleriyle Sünnileştirilmeye çalışılıyor. Buna iktidar ve muhalefet susuyor. Buradan hem iktidara hem de muhalefete sesleniyorum yeni Anayasa paketinde zorunlu din dersleri zulmüne son verilsin diyorum. Buradan sonuç alamazsak bu davayı AİHM’ e götüreceğiz. “ dedi.

EHDAV Başkanı Ali Yeral yaptığı konuşmada “ Değerli din önderleri Şeyhlerimizin sanık kürsüsünde olmaları bizleri derinden üzmüştür. Biz Allaha ve Ehlibet’e olan inancımızı tüm baskılara rağmen koruduk ve korumaya devam edeceğiz. Biz bu yargılamayı anlayamadık. İnşallah bu yanlış hesap Bağdat’a gitmeden Samandağ adliyesinden geri döner.” Dedi.