HACI BEKTAŞDA ÖZÜ DARA ÇEKMEK

Ana Sayfa » Haberler » HACI BEKTAŞDA ÖZÜ DARA ÇEKMEK
Tarih : 01 Eylül 2010 - 15:23

Bu yıl 47 Ulusal 21 Uluslar arası Hacı Bektaşi Anma Kültür Sanat etkinliklerini, yakından izledim., gördüm. Cem Tv de de Özel Gündem programında da izleyicilerle paylaşacağız. Siz okurlara da aktarmak için düşüncelerimi yazıyorum. Her yıl olduğu gibi bu yılda Resmi Törenin olduğu kısım tam bir Siyaset Festivali oldu. Her yıl bir siyasetçi damgasını vuruyor. Bu yıl, AKP ve CHP çekişmesi haline geldi. AKP gövde gösterisini, bakanları aracı ile göstermek isterken, CHP Genel Başkanın katılımı ile CHP kitlesel katılımda bulundu. Hacı Bektaş’ın huzurunda, Hacı Bektaşi öğretisinde, İncinsen de İncitme düsturundan hareketle, katılan bakanların yuhalanması doğru hareket olmamıştır. Düşüncesine, siyasetine katılmasak da gelen konuk mihmandır, protestonun yeri Hacı Bektaş Anması olmamalı idi.

Siyaset bölümünü bitiriyorum. Kurumlarımıza bakarsak, Pirlerimizin adına kurulu Dernek, Vakıflarımız özümüzü dara birlikte çekemedik. Her fırsatta birlikten bahsederken, çay içerken bile aynı masa da, mekanda olamadık, her yıl olduğu gibi bu yılda Aleviliğe farklı açıdan bakan dernekler ayrı alternatif program altında, ayrı konserler ve toplantılar yaptılar. Bizler bu hareketlerin Alevi inancına, öğretisine yakışmadığını belirtiyoruz. Belediyenin organizasyonu da, eksiğine de eleştiri yapıyoruz. Ama bunu ayrı etkinlikler yaparak değil yapıcı eleştiriler olmalı, dernek, vakıf kurum başkanlarının konuşabileceği bir ortam yaratılmıştı. Gelip arkadaşlar orada konuşabilirlerdi. Aleviler adına konuşmacı olmaması resmi törende, bir eksiklik ama bunun yolu birlikte toplanıp neler konuşulacağında mutabık kalınmalı, bu konuşmayı kimin yapacağı değil neler orda konuşulmalı, bu önemli bu talebi Belediye başkanı dile getirdi. Ama örgütlerimiz bu alanı siyasilere terk etmemelidir. Belediye hizmetleri tabi ki yetersiz hale geliyor. Katılım  5000 nüfuslu ilçe 50 bin-100 bine çıkıyor. Su, Ekmek, Konaklama yetersiz tabii ki fakat kurban kesimi, sakatatların, sokaklara atılmaması, güzel bir ortam tabi kurbandan çıkar sağlayanlar bu çalışmaya karşılar.

Sayın Selman  Pakoğlunun da özünü dara çekmesi gerekiyor, kullanılan dilin Alevi inancına uygun olması lazım ne kadarda, ona saldırılsa onun şikayetçi olmaması gerekir. Üslup yumuşak olmalı, ortamı germek isteyenlere fırsat vermemelidir. Yapılacak etkinliklerde, mutlaka Alevi kurumları görev almalı, programların içi doldurulmalıdır. Yapılan paneller, konferanslar  daha etkin bilimsel açıdan hazırlanmalı, katılım halk tarafından doldurulmalı, salonlar boş olunca yazarlar da, araştırmacılarda üzgün ve buruk kalıyor. Bir başka açıdan insanlar akşam daha çok dışarı çıkıyor. Yaz sıcağına geliyor. Anmalar, konserler. 25-30 bin kişi izliyor. Akşam bir büyük Cem töreni düzenlenmeli, 40-50 dedenin yönettiği yüzlerce semah dönenin olacağı buna birlik cemi diyebiliriz, küçük küçük gruplar veya ayrı ayrı dernekler konakladıkları evlerde cem yapıyor adına da birlik cemi diyor. Aynı derneğin üyesi bile içinde yok. Neresi Birlik Cemi, Birlik Kurbanı. Siyaset dernekleri bile bu rutielleri kullanıyorlar, gerçek birliği sağlayınca birlik olunur. Bir başka gözlemimde şu idi. Hacı Bektaş da bu yılki anmada katılımcıların gençlerden oluşu idi. Genç katılımcılar çoklukta idi, gençlerle ilgili konferanslar, forumlar olabilir. Gençliğin ilgisi artırılabilir. Toplumumuzun inancı gereği türbe ziyareti önemli tabi, 5 taşlar gibi, çile hane gibi yerlerde ziyaretçiler daha çok ama birazda öğretimimiz gereği ilimle gidilmeyen yolun sonu karanlıktır diyen hünkara kulak vermek lazım diyorum.

Katılan halkımızla, konuştuğumuzda devletin Hacı Bektaşa, hizmet konusunda yanlı davranıldığını şikayet ettiler. Müze bu anmalarda ücretsizdi. Ama başka zaman ücretli ve saat:17:00 de kapanıyor. İnsanlar uzak yerlerden geliyor. Pirini ziyaret edemiyor fakat cami 24 saat açık dergah kapalı, insanlar Konya’da bulunan Mevlana’nın  da türbesine gidiyoruz. Bir ora ile burayı yetkililer kıyaslasın deniliyor. Türbe onarılmış fakat kadıncık ananın sır olduğu ev çok bakımsız. Alevi toplumu Dernek, Vakıf yöneticilerinden birlik istiyor, Kamuoyunun gözü önünde birbirlerimizle tartışmayı istemiyor. Bir olmadıkça güç de olamıyoruz. Siyaset de ayrı düşünebiliriz, derneğimiz, vakfımız ayrı olabilir. Fakat ortak  inancımız var, alevi sorunların da ortak hareket etmemizi, tabanımız bizden istiyor, güç olmadıkça sorunumuz çözülmüyor. Ayrı ayrı açıklamalar, halkımızı da örgütlerden uzaklaştırmayı getiriyor ve artık bizden ve bizimkilerden bir şey olmaz cümlesini duyar olmaya başladık. Kendi insanını bu kadar eleştiren ve yok etmeye çalışan bir topluluk daha yok galiba, 72 milleti severiz, Aleviler ayrı millet mi acaba, birbirimizi sevmiyoruz. Ya da sevdirmiyorlar mı?  Bizim bir olmamamızı isteyen  güçler mi var, içimize fesat, ayrılık mı sokuluyor. Ne zaman birlik olursak sorunlarımız o zaman çözülecektir.  Evet 72 millete aynı gözle bakıyoruz, ama her milletin iyisi de var kötüsü de. Özür dileyerek yazıyorum, kurallara uyan ve düzgünce yaşayan çingene halkına bir şey demeyeceğim, yaşamını sadece günü birlik bulduğuna bağlayan kural tanımayan çingene yurttaşlara bir kontrol getirilmelidir, diyorum.

İnsanlar, eşyalarını, paralarını, çaldırma korkusu içinde yıllar önce parasını çaldıranlardan da  biriyim. Orada her yeri doldurmuşlar, pislik ayrı temizlik yok vatandaşa huzur vermiyorlar, kurban kesenleri bıktırıyorlar, toplama, çalma, rahatsızlık hepsi var ayıplama değil bu yazdıklarım. Gerçek bunları ayıklamak lazım eksiği ile fazlası ile tüm ziyaretçilerin içinde de bizim ziyaretimizi Hünkarımız kabul eder inşallah. Hepiniz Aşkı niyaz ederek selamlıyorum. İsmail SAÇLI

Not:

Başkan;

Yazılar ve sözler çok güzel ama Cem tv  programında Hubyar’ın Semahına ve cemine neden yer verilmiyor ? Rüştü DURNA