Kul Himmet’lilerde Görgü Cemi

Ana Sayfa » Yazarlarımız » Kul Himmet’lilerde Görgü Cemi
Tarih : 05 Ocak 2015 - 16:21

Görgü demek yılda en az bir defa halk içinde Pir karşısına geçip ölmeden evvel ölmektir. Yani ahirete hazırlık olarak diyebilmeliyiz ki;’’Ey komşularım Mansur gibi dardayım, nesimi gibi üzün beni de, ahirette bende kimsenin hakkı kalmasın, bilerek veya bilmeyerek haksızlık yapmış olabilirim. Kimin hakkı  var ise benden alsın’’ deyip dünya borcumdan arınıp kimse ile küsülü kalmamaktır.

Bir nevide ahiret abdesti almaktır. Abdestli olarak her hane sahibi ihrama girercesine, ölmeden ölmek üzere meydana geçer. İlk önce büyük olan Dedeye niyaz eder.Dedenin karşısına oturur. Sırasıyla büyükten küçükler gelir. Onlarda Dedeye niyaz eder. Burada Dedeye niyaz  posta niyazdır.Sofunun evinde buluğ çağına gelmiş erkek veya kadın var ise Pirinin karşısına geçerek ayakları yalın olarak Arasat meydanı olarak kabul edilen ve seccadenin dört bir  köşesine niyaz ederler.

Dede sorar, tamam mıyız erenler der. Cemaat eyvallah pirim abdestimiz alınmış olarak hazırız derler. Dede: Euzubismillahirrahmenirrahim  der ve sorgusuna başlar.

Savunduğumuz mansurun darı

Geçtiğimiz hakkın didarı

Eşkola sofu yola erenler

Meydandaki sofular cümleden yani hepsi secdeye secde ederler: Ölü gibi dururlar.

Dede: Hak Teala cesedine can, kalbine iman verdi. Hak meydanındasın, ne gördün ne işittin diye sorar. Sofular: Hak gördüm, hak işittim, er gördüm meydana geldim Allah Allah Ey Vallah

Dede: Eyvallah kapısı diye sorar.

Sofu: İkrarı iman der.

Dede: İkranın imanınla yoldaş olasın, şahın emri ile (buradaki şahın manası Allah’tır) Dilli başlasın, dar gel doğru ve doğruyu söyle der.

Sofu: Doğru söyleyeceğime Allah, Muhammed, Ali aşkına üç kere niyaz ederek (yemin) dizi üzerine oturur.

Dede: Ey sofu seni evvela senden soralım der. Yani ey sofu şimdi ölmeden öldün geri dirildin. İşte hak meydanındasın. Ev halkıyla birlikte kendi komşularına, yola bilerek veya bilmeyerek herhangi bir fenalık yapıp yapmadığına şahit misin der.

Sofu: Allah  Allah  eyvallah. Yani ne  buyurdun ise başım üstüne denir.Giden seneki görgüden beri buyurduklarınıza  uydum.Allah’ın emrini tutup  yasak ettiği  şeylerden kaçındım.Şayet ben aile halkım kimin malına zarar verdi ve hatırını yıktı ise yeniden almaya, yapmaya,komşularımı razı etmeye hazırımı demiş olur.

Sofunun yanındakilerde bu büyüğümüz bizim yerimize kefil oldu ve sorgumuzu verdi, diye sıradan büyüklerinin elini öperler.

Dede devam eder. Elin ile koymadığını alma, gözüm ile görmediğini gördüm deme, halka bühtan eyleme, haram yeme, harama zina etme, kin kibir tutma, bunlar şeytan filidir, her kimde bunlar bulunurda yaparsa abdesti bozuk namazı deliktir.

Kimseye küsü tutma, herkesi bacı kardeş, senden büyüklerinde ana baba makamında gözle, yetmişiki milletten kendini aşağı gözle. Kimse senden incinmesin. Sende incinme. Bu dediklerimi yapacağına buyruğa uyacağına yemin eder misin, der.

Sofu: Secde eder.

Dede devam eder: Evvel kapı şeriat, ikincisi tarikat, üçüncüsü marifet, dördüncü kapı sırrı hakikattır. 3 sünnet, 7 farz oniki farzı kifaye boynumuzun borcudur.

1-Birinci sünnet kelimeyi tevhidi dilinden bırakmamak.

2-İkinci sünnet gönlünde kin kibir koymamaktadır.

3-Üçüncü sünnet Allah’tan ümit kesmemektir.

Pir, Rehber, Halife, Mürşid (4) dört kapı hakmı der.

3 günden 7 güne Hızır orucu, 12 gün muharrem, 48 Perşembe orucu hak mı ?

Sofu: Evet der ve secdeye niyaz eder.

Dede yine devam eder, uzak yakın zahir, batın bir hakkı olan can senden bir hak iddia ederse vermeye razı mısın der.

Sofu: Eyvallah dede hakkı olanlar gelsin vermeye razıyım. Burada olmayıp benden alacaklı var ise onu da vermeye, benimle küsülü var ise barışmaya razıyım der.

Dede: Ey cemaat bu canların mümininden, müslümünden, evladından veya ailesinden bir davacılığınız veya bir isteğiniz var mı? Hakkı olanlar hakkını ister, hakkı ödenir, küsülüsü kalmaz barışır. Orada herkes razı olduktan sonra buyurduğunu tutar, nefsini rızaya bağlarsa razıyız derler. Bu soru ve cevaplar üç defa tekrarlanır.

Dede: Aşığa mana razı olduğunuza birbiriniz ile şahit olun manasına gelen dervişe nişan diye niyaz ister, cem halkı o kimseden davacı olmadıklarına yemin ederler ve sofular kalkar dedenin rızasına dururlar. Ve bütün sıradan siz bana razılık verdiniz. Demek ki ahiret sorgum inşallah kolay geçer diye niyazlaşır. Ve sonradan cümlenizin eline ayağına diye ortaya niyaz eder. Dede dua okur, cem halkı hep birlikte Allah Allah çığrışır.

Sofu: İki dizi üstüne ellerini göğsüne koyup Hü.. erenler cümleden hoş geldiniz, sefa geldiniz der.

Dede: Hü.. sofu hoş bulduk, sefa bulduk. Geldiğimiz evler nurla dolsun, yüzünüz ak gönlünüz hoş olsun, yumağınız imamlar yumağı olsun. Şahi Merdan imamı Ali bu demden ve bu katardan ayırmaya. Gerçeğe Hü.. der. Böylece sofu görülmüş yanı orada bulunan halka karşı görevini yerine getirmiş olur.