Orada bir köy var uzakta O köy bizim köyümüzdür

Ana Sayfa » Yazarlarımız » Orada bir köy var uzakta O köy bizim köyümüzdür
Tarih : 05 Ocak 2015 - 16:12

Orada Bir Köy Var Uzakta
Yazan: İsmail Aydoğmuş
Küçükken Türkçe Okuma kitaplarında okuduğumuz Ahmet Kutsi Tecer’in bir şiiri hemen hemen herkesin belleğindedir.
“Orada bir köy var uzakta
O köy bizim köyümüzdür.
Gitmesek de gelmesek de
O köy bizim köyümüzdür.”

Divriği’den uzakta yaşayan bizler ne kadar uzakta da olsak; kalben Divriği’yle birlikte yaşamaktayız. Biz Divrikliler sosyal konularda dayanışmayı sevdiğimiz için yurdumuzun her köşesini memleketimiz bilip sahiplenmekteyiz.
İşte gönül verdiğimiz yurdumuzun bir köşesinde bir köyde yine böylesi faaliyetlerin birinden yeni döndüm. Konu ağaç dikmek, hem de Atatürk Ormanı oluşturup, Ozanlar adına fidanlar dikmek olunca; inanın yapılan “Gelir misin?” teklifine dayanamadım. Hem ozanlarımızı anacağız, hem ağaç dikeceğiz, hem yeni yerler görüp yeni dostluklar edineceğiz. Cebimizden paramızı, zamanımızı, uykularımızı harcasak da buna değer bir çalışmaydı. Nihayetinde de öyle oldu. Gerek biz gerekse köylü canlarımız hüzünlenip, ağlayarak gözyaşları içinde ayrıldık.
Evet artık benim ikinci bir köyüm oldu. Adı; Kaşanlı Köyü, Maraş’ın Afşin İlçesine bağlı Binboğa Dağları’nın yanında üzeri çıplak kayalardan oluşan yoksul bir Anadolu Köyü. Kürt ve Alevi yurttaşlarımızın yaşadığı bir köy. Geçimi tarım, hayvancılık, arıcılık ve de Almancılık. Köyün çocu özellikle Maraş Katliamı sonrasında İngiltere’ye gitmiş. Şimdilerde bazıları modern evler yaptırıyorlar, genellikle sac çatılardan oluşan bildiğimiz köylerden. Köyde iki market var. Markette ekmek ve tavuk da satılıyor.
Bütün çevreyi etkileyen Termik Santralı kocaman devasa yapısı ve göçük sonucu toprağa diri diri gömülen insanlarıyla teknolojinin acımasızlığını dayatan bir yapı. Gündüzleri beyaz geceleri kara zehir kusan dumanların bu köye ulaşması köylüyü rahatsız etmektedir.
Termik santral kaynaklı hastalıklara karşı yöresel duyarlılığa dikkat çekmek ve ozanlar adına birer fidan dikmek için İstanbul’dan bir otobüs dolusu duyarlı insan ve çevre illerden katılanlarla oradaydık. Bu etkinlik İstanbul Çevreci Çağdaş Kadınlar Derneği ve Kaşanlı Muhtarı Yusuf Güzel’in öncülüğünde yapıldı. Etkinliğe Başta Afşin Kaymakamı Faik Arıcan olmak üzere Orman İşletmesi yetkilileri yerel basın Tv 10, Medya Tv ayrıca bizim bu etkinliğimize gülleriyle destek veren Afşin hayır derneklerinden bir grup katıldı. Etkinlikte 1050 ağaç dikildi.
Bu etkinliğe Umut Damlası Engelliler Derneği, çok sayıda ozan, Alevi Dernek ve şahsiyetleri de katılarak destek sundular. Saygı duruşu, İstiklal Marşı konuşmalar ve plaket töreni ardından fidan dikim alanına gelindi. Dağ rengarenk giysilerle fidan diken insanların oluşturduğu gelincik tarlası gibiydi. Yöre ozanlarından Aşık Meçhuli’nin mezarı başında yapılan anmanın ardından Köy Konağı’nda türküler söylendi lokmalar yendi. Ve veda anı gelmişti. Hanelerini bir gece de bizlere açan, bizleri yakından tanıma fırsatı bulan köylülerin sıcak tavırları, gelen konukların fedakârlığı yüksek sevgiye, sevgi sonucu oluşan gözyaşlarına dönüştü. Dönüşte insan gönlü kazanmanın mutluluğu katılımcıların gözlerinden okunuyordu ve kimse yolculuğun eziyetini önemsemiyordu.
Not :Yer darlığı nedenliyle katılan ozan ve şahsiyetlerden bahsedemedim. Bu çalışmaya yazdığım bir şiiri sizlere selam ve sevgilerimi yolluyorum.

Kaşanlı’nın Dağlarında

Diktik yeşil fidanları
Gördük güzel insanları

Köylülere mihman olduk